Grzyby – skarby jesieni

Kojarzona z deszczem i pluchą jesień ma też swoje piękniejsze oblicze. To pora roku, podczas której na targu królują dorodne, czerwone jabłka, pękate dynie, fioletowe śliwki i bakłażany, a przede wszystkim aromatyczne grzyby.

Grzyby jadalne​
Jesienią miłośnicy grzybobrania na pewno nie mogą narzekać. Jeśli tylko trochę popada, to lasy stają się pełne grzybów. Prawdziwki czy podgrzybki to prawdziwe rarytasy wśród grzybów. Najbardziej znany z podgrzybków to podgrzybek złotawy. Jego smak cenią znawcy tematu.
Jesienią wyrastają również opieńki i maślaki. Są świetnym elementem potraw, np. przepysznych grzybów ze śmietaną. Możemy z nich przygotować również przetwory, które idealnie sprawdzą się podczas całego roku. Wspaniale też smakują kanie i rydze.
Grzyby to także podstawa wielu potraw świątecznych, np. tradycyjnej zupy grzybowej czy uszek z grzybowym farszem do barszczyku.

Zbieraj grzyby z rozwagą
Polska to fenomen w skali europejskiej, jeśli chodzi o zbieranie grzybów. W naszym kraju występuje ponad 4,5 tys. gatunków grzybów. Już setki lat temu nasi przodkowie wykorzystywali niektóre z nich jako istotny składnik wielu tradycyjnych polskich potraw. Ta piękna tradycja trwa do dziś, jednak musimy pamiętać, żeby grzyby zbierać z głową, ponieważ nie wszystkie z nich są jadalne.
Muchomor sromotnikowy, którego łatwo pomylić z kanią, może spowodować śmierć. Należy mieć świadomość, że nieznajomość grzybów może doprowadzić do poważnego uszczerbku na zdrowiu, a nawet śmierci. Dlatego przed grzybobraniem warto sięgnąć po „Przewodnik grzybiarza” lub zajrzeć do ministerialnego wykazu grzybów jadalnych (Ministerstwo Zdrowia – załączniki nr 1 i 2 do rozporządzenia z dnia 17 maja 2011 roku).

Emilia Seweryn